Het feest is er gewoon

Het feest is er gewoon

Deze blog gaat over hoop en transformatie. Ik wil erover schrijven, want het was een thema dat terugkwam deze week. En zijn de dagen niet continu aaneenschakelingenen van golfbewegingen van dingen die goed gaan en dingen die je als onprettig ervaart, waarbij het altijd de kunst is: hoe ga je ermee om? 

Daarom houd ik ook zo van verhalen. In verhalen kun je verdwijnen als je daar behoefte aan hebt. Verhalen laten je anders kijken naar de werkelijkheid. Verhalen kunnen je bemoedigen. Ik heb ze nodig. En ik wil anderen er graag blij mee maken. Dus tijd voor een blog.

Druk met taart
Afgelopen weekend vierde ik mijn verjaardag. Dagen was ik bezig met de voorbereidingen, taarten bakken, schoonmaken, et cetera. En ook daarna was ik nog zoet met de afbouw. Natuurlijk, alles wat bij een feest geven komt kijken. Het partijtje pakte goed uit. Toch merkte ik nadien dat ik met een onbestemd gevoel achterbleef. Hoe was dat mogelijk na zoveel feest? Ik stond erbij stil deze week en concludeerde: ik was tijdens de voorbereidingen te druk geweest om er echt van te genieten. En op de dag dat ik jarig was had ik niet echt de tijd genomen om te ontvangen. (Bovendien had ik de wens gekoesterd om ook met iedereen van mijn genodigden even te kunnen praten om te weten hoe het met ze was. Even wat hooi van die vork dus).

Kinderen zijn goed in jarig zijn. Ze staan stralend in het middelpunt van de aandacht en badderen lekker in alle energie die er voor hen voorradig is. En terecht. Vrienden van me zeggen op zich dat ik dat goed kan, ha ha. Misschien wilde ik daarom ook direct begrijpen waarom me dit keer minder gelukt was, he he. Ik denk inderdaad dat een verjaardag een oplaadmoment zou kunnen zijn omdat je je omringt met je dierbaren. Hoe fijn is dat! 

Volgorde van herinneren
Ik ben daarom een aantal dagen na mijn verjaardag opnieuw teruggegaan naar al het fijne van mijn verjaardag. Ik dacht opnieuw aan al die mensen die speciaal waren gekomen, hun lieve berichten, hun cadeaus, hun aandacht en vrolijkheid. Het was alsof ik met terugwerkende kracht alsnog kon ontvangen wat nog wachtte om ervaren te worden. Je moet het wel zien en er aandacht aan schenken. De onvrede transformeerde. 

Bovendien las ik terug wat ik aan een vriendin had geschreven die tot na middernacht bleef, samen met een klein groepje van vrienden die elkaar voor het eerst ontmoette: ‘Ik vond het gedeelte dat jullie er waren het leukste. Daarvoor vooral aan het rennen en zorgen voor iedereen. In intieme setting eerlijk praten met zo’n groepje is wel zo fijn, ook omdat het op die manier niet vaak gebeurt. Echt verbinding maken.’ Nou zeg, die ervaring had ik bijna in de verdrukking laten komen! Nu had ik de juiste volgorde van herinneren weer scherp.   

Happy Ends
En vandaag zijn er nog meer mooie momenten te delen met happy ends waardoor ik dacht: ik ga dit lekker aan jullie vertellen. Ik zag films en theaterstukken deze week die me inspireerden, ik pikte romantische verhalen op van vriendinnen over onverwachte liefdes, ik vond spullen terug waarvan ik dacht dat ik ze kwijt was, ik hoorde dat mijn hoogzwangere vriendin G. en haar liefde N. een visum hebben waardoor vader en moeder nu samen kunnen zijn wanneer hun kindje komt <3. En toen ik net in de lenzenwinkel was, en ik vind dat opticiens altijd zo met aandacht hun werk doen en ik houd daarvan, hoorde ik dat mijn ogen gezonder waren dan ik dacht.

Jodelahiti, er is een weg voor liefde, romantiek en gezondheid. Hé, gaat de conclusie van deze blog nou lijken op de vorige? Het komt in de buurt, maar dan anders benaderd, in andere woorden gezegd: in gebeurtenissen zit potentieel opgeslagen. Maar ze willen wel ervaren worden. Pas dan kunnen ze hun werk doen. Ervaringen willen ervaren worden.

Ervaar tha weekend!

Beproefde recepten van deze week:

  • De film A United Kingdom deed me op een bepaalde manier denken aan de situatie tussen mijn vriendin G en haar liefde N. Ze zaten al maanden in de rats of hij, N., wel een visum kon krijgen. Afgelopen week vloog hij met spoed naar India, zijn geboorteland. Zou hij op tijd en met de juiste papieren terug kunnen zijn voordat hun kindje geboren werd? Ik appte G: in die film loopt het goed af. Houd moed. En ja, in het echt liep het ook goed af!
  • Robot is een visueel spektakel van theatergroep Vis à Vis over de realiteit van kunstmatige intelligentie en de (vervagende) grenzen tussen de mens en de robot. Humoristisch en fascinerend kijkspel.
  • Rocket Man, openhartige biopic over Elton John, aanrader voor liefhebbers van rockportretten.
  • Deze taart, tip van mijn vriendin N, die ik op mijn verjaardag bakte, sloeg aan: succesrecept voor jarigen. En dan dus zelf ook lekker een stuk nemen, hè.

Leave a Reply

Close Menu